IMG_2182Zonder dat het echt winter is geworden, wordt het gelukkig wel weer gewoon lente!

De zon komt weer op plekken in het huis waar hij maandenlang weg is gebleven.

Het sterkte licht op de muren inspireert me tot nieuwe ideeën; ik stel me het spectaculaire effect voor op verschillende types muur.

Bijvoorbeeld behang!

Daar is een hoop over te zeggen.

Voor de doe-het-zelfers is er een internet vol met instructies die de behangende burger moed geven.

Ik wil je liever op nieuwe ideeën brengen om een extra dimensie te geven aan je interieur.

Alhoewel de mogelijkheden redelijk eindeloos zijn, beperk ik me hier noodgedwongen om een boekwerk te voorkomen:

7 mooie interieurkansen met behang:

Leopard van Nobilis

Léopard van Nobilis

1  Accentueren:

Je kunt een bepaalde ruimte in sfeer accentueren door behang. Er is zoveel keuze in behang dat je je keuze thematisch kan maken. Zo kan je een slaapkamer een zacht dessin geven of juist een mooie diepe kleur en dessin met intimiteit; voor een tuinkamer palmbladeren, botanische afbeeldingen of een klassiek vroeg 19e eeuws dessin.

Dit accentueert de functie van dat deel van het huis.

Je kunt ook een hoek of een stuk muur accentueren. Het effect van hehang is sterker dan alleen maar kleur, omdat de combinatie kleur-afbeelding-schaal nog meer een bepaalde sfeer oproept.

Plume van Nobilis

Plume van Nobilis

2  Diepte geven:

Bijna elk huis heeft wel een plek die niet helemaal
optimaal is in afmetingen en werking in het totaal.

Met behulp van behang kan je zo’n plek beter in balans brengen.

Ook mogelijk met kleur, maar spannender met behang, kan je spelen met de afmetingen van een kamer; een donker behang kan een ruimte brede doen lijken of een fris, licht dessin kan een mooi doorkijkje creeëren.

3  Een effect geven:

Een grijs gebied, maar langzaam aan zie ik ook de lol van behang dat een bepaald materiaal nabootst. Een baksteenmuur, verweerd hout of rijk marmer op rol; het kan allemaal.IMG_2264

Het grijze gebied zit ‘m in de toepassing; doe je het met een knipoog of omdat je eigenlijk wil dat het echt is, maakt veel verschil in hoe het uiteindelijk overkomt.

Met behang zet je ook relatief snel een bepaalde stijl neer: Een art deco-interieur is bijv. pas compleet als ook de muren 100% meedoen in het ontwerp.

 

Farrow and Ball Feather Grass

Feather Grass van Farrow and Ball

4  Lambrisering of panelen creeëren:

Je kunt je muren optisch meer hoogte geven door het onderste gedeelte te voorzien van een lambrisering. Van oudsher gemaakt met houten panelen, maar natuurlijk makkelijker met behang.

Bovendien kan je zo uitpakken met decoratie, terwijl je toch de rust houdt van een effe kleur op het bovenste gedeelte.

Zo kun je ook al aanwezige panelen vullen met behang of op een vlakke muur het effect van panelen creeëren. Dit geeft snel een klassiek effect.

 

Farrow and Ball Tessella

Tessella van Farrow and Ball

5  In kasten:

Als je een open kast of kast met glazen deuren hebt ligt er een mooie kans voor behang. Je kunt de achterwand, maar ook de planken bekleden met behang. Behang is van zichzelf niet heel slijtvast is en dus niet geschikt voor intensief heen en weer geschuif van spullen.

Ik neig hier qua dessin naar de wat traditionelere behangpatronen, maar weet je… doe waar je blij van meent te worden.

Dit kan natuurlijk ook bij een dichte kast; elke keer als je de deuren opent een fijne beleving!

6  Op meubels:

Behang kan ook als decoratie op bestaande meubelen. Vind je een kast wat saai geworden, dan kan je deze met een mooi behang een nieuwe uiterlijk geven; bijv. de ladefronten of de bovenkant geheel of gedeeltelijk, al dan niet in combinatie met schilderwerk aan de rest van de kast. Wil je daarna een beschermende laklaag geven, bedenk dan dat lak op waterbasis het behang kan doen loslaten en bubbelen, als deze gelijmd is met lijm op waterbasis (zoals behangplak).

7  Op het plafond:plafond behang

O jee?! Ja, echt! Effe wat lastiger, maar stel je het effect eens voor met een behang dat je aandacht en fantasie omhoog trekt en de ruimte in stijl compleet maakt.

Ik vind niet elk behang hiervoor geschikt: liever geen behang met een duidelijk verticaal patroon dat echt iets uitbeeldt.

Een behang dat het effect van een plafondschildering kan evenaren of een geometrisch dessin dat de ruimte op een rustige manier voorziet van de puntjes op “i”,daarentegen…

Niet elke ruimte is daarvoor geschikt, maar een gang leent zich er vaak goed voor, doordat het relatief kleine oppervlak in een vaak langgerekte ruimte.

Zit er iets voor je bij? Is er een plek waar het frisse voorjaarslicht overheen wandelt na maanden van afwezigheid en dat met behang nog meer dimensie geeft aan je persoonlijke stijl?

Er zijn heel veel verschillende soorten behang in veel verschillende prijsklassen te krijgen.

Hoe kies je daaruit wat het beste past bij het effect waar je op uit bent.

Tja, dat houd je van me te goed.

Krijg je al zin, maar vind je het lastig te kiezen wat bij jou past? Boek dan een gratis inspiratie-gesprek.

En kijk al even op mijn speciale behangbord op Pinterest voor smakelijke voorbeelden.