Mijn laatste blog ging over trappen; om van niveau A naar niveau B te komen.

Maar waar, zoals te lezen, veel meer bij komt kijken dan dat.

En waar ook nog veel meer kansen liggen om er iets moois en bijzonders van te maken.

Op mijn Gouden Appels Facebookpagina een hele reeks over trappen.

Daar laat ik zien wat ik echt bijzonder vind en bespreek waarom.

Ze zijn uiteenlopend in vorm en stijl, vooral met praktische en esthetische redenen.

Waar ik in het vorige blog het praktische wel en wee van een trap in huis besprak, is het nu hoog tijd voor de heerlijke esthetiek van trappen.

Ik vergelijk interieur vaak met een soort reis.

Zelfs in een klein huis heb je met het door je huis lopen dat de je beleving per plek anders is. Je kijkhoek verandert, het licht verandert, soms veranderen de kleuren en misschien zelfs de stijl, de woonfunctie (slapen, koken, etc), je gaat van activiteit naar ontspanning of andersom, etc.

Dat klinkt misschien wat overdreven, maar zodra je je daar bewust van bent, krijg je er een heel stuk “huis/thuis” bij!

Soms is dit ook juist het punt bij mijn klanten; de thuisbeleving, of dus juist het gebrek eraan, Onbewust merken ze dat het niet lekker zit, maar weten niet waar het ‘m in zit of hoe het aan te pakken.

Bij een trap maak je al wat duidelijker een reis; je gaat van A naar B en vaak zonder oponthoud.

Dat neemt echter niet weg dat je onderweg een hoop mee kan maken. Vandaar mijn vergelijking met een reis.

Ik zal je uitleggen op welke ervaringen ik doel en ik geef je 5 tips waarop je die kan krijgen.

Tips die jouw trap tot een mooie beleving zullen maken.

Licht:

Vooral als de trap in de huiskamer of keuken is, kun je spelen met licht.

Het licht dat van bovenaf naar beneden valt (of andersom). Dit geeft een extra dimensie in je ruimte. Je kan het nog versterken door bijv. een kunstwerk zo te plaatsen dat het mooi samenwerkt met de lichtval.

En stel je eens voor hoe het effect is als je van een donkere, intieme ruimte in een zee van licht en openheid stapt.

Een trap kan bovendien een manier zijn om licht naar een verdieping te leiden, waar anders niet of nauwelijks licht zou komen.

 

Kleur:

Hierbij is het belangrijk het verschil in effect te weten tussen de kleur van de trap zelf en die van het trappenhuis (de muren langs de trap). Neus eens rond op mijn Pinterest bord speciaal over trappen om te merken wat jouw aanspreekt.

Je kunt met kleur vele interessante effecten bereiken. Je kan bijv. de overgang maken van de kleuren van de ene verdieping naar die van de ander. Of juist helemaal anders, als een tussenfase tussen de 2 verdiepingen. Om toch eenheid te houden in het geheel, kan je bijv. de trap dezelfde kleur laten zijn als de vloeren, maar de muren anders.

 

 

Constructie:

De stijl van de trap is een uitgelezen kans om het ontwerp van jouw huis te benadrukken. Zo kan je bijv. de betonnen constructie die verscholen gaat achter de afwerking en inrichting plaatselijk zichtbaar maken en gebruiken als stijlelement. De keuze van een specifiek materiaal voor de trap kan dat nog extra versterken.

 

 

Opbergen:

Een trap neemt veel ruimte in. Die ruimte kan echter op verschillende manieren benut worden.

Je kunt bijv. de indeling zo maken dat daar de wc komt. Je hebt daar maar een klein gedeelte nodig waar je recht op moet kunnen staan; de rest mag onder de schuinte van de trap.

Je kunt er ook een kast onder maken. De neiging is vaak om deze onopvallend te maken, maar je kan ook de vorm van de trap benadrukken door het ontwerp van de kast.

En wat vind je van een gezellig, beschut hoekje met een fijne stoel, een mooie lamp en een stapel boeken om weg te dromen.

 

 

 

Persoonlijkheid:

Last but not least wat jouw huis sowieso altijd tot een ideaal thuis maakt: jouw persoonlijkheid.

Die luttele seconden dat je op de trap loopt, kunnen je namelijk ongemerkt al voeden met jouw persoonlijkheid. Ik geloof dat voor iedereen geldt dat jouw unieke persoonlijkheid dé inspiratiebron is voor je vitaliteit en succes. Je bewust zijn van die bijzondere eigenheid, dromen en doelen helpt je in je dagelijkse balans.

 

 

Ik heb zelf een aantal fotootjes langs de trap hangen. Ik sta zelden stil om ze te bekijken, maar het langslopen en er een gedachteloze blik op te werpen is al genoeg om even weer gevoed te worden met die fijne herinneringen en gevoelens van dankbaarheid.

Hier zijn het foto’s, maar het kan natuurlijk vanalles zijn dat associatie geeft.

 

Op 9 juli geef ik de Workshop Ken jezelf, Ken je Stijl.

Een mooie kans om hiermee meteen aan de slag te gaan en te onderzoeken wat jouw persoonlijke stijl is; met óf zonder trap in je huis.

Na deze workshop maak je de interieurkeuzes die echt puur bij jou passen.

Wil je aan de slag voor jouw mooie en persoonlijke interieur dat je elke dag inspireert?

 

Ik zie er naar uit je te ontmoeten.