Persoonlijk, gezellig en ordelijk; en hoe doe je dat? Met dat blog ging ik de zomer in en heb ik thuis nog het één en ander afgerond op dat vlak. En de “reviews” van onze Airbnb-gasten sloten gelukkig aan bij wat ik ermee wilde bereiken; gezellig, mooi ingericht en authentiek.gezellig-huis

Mijn zomervakantie (alweer lang geleden) had als belangrijkste kenmerk met vol teugen genieten van lome rust, goed gezelschap en fijn eten. Kortom, nogal wat gevoel: langzaam leven, vriendschap en lachen, heel rustig een maaltijd tot stand laten komen en samen genieten, doezelen in mijn hangmat, nieuwe mensen leren kennen; voor mij een genot.

Zoals vaker als de vakantie weer voorbij is, omarm ik de structuur die ik “opgelegd” krijg door de scholen van de kinderen. Voor mij zeer welkom…

Maar zoals elk jaar koester ik die sensaties van het vakantieleven die in het drukke dagelijks leven zo makkelijk op de achtergrond dreigen te raken…

Om het hele jaar door mentaal fit te blijven is het belangrijk je zintuigen te voeden en te verwennen.

Zo blijf je je verbonden met je levenskracht en doelen. Niet onbelangrijk, toch?!

Maar hoe?

Dat kan op verschillende manieren en hangt af van wat je zelf belangrijk vindt.

Ik kies 3 voorbeelden van beleving die voor mij belangrijk zijn: humor, eten (de innerlijke mens) en rust.

In mijn interieur vind ik het belangrijk uitingen hiervan te zien. Ik doe dat bijvoorbeeld zo:

Humor:

Interieur met gele muurDit malle keramieke mannetje met losse hoed is voor mij een grappige echo van de interieurtrends van mijn prille jaren, de jaren ’70. De kleur geeft een mooi accent aan de omringende kleuren en de onbezorgde uitdrukking van het mannetje brengt een leuke stemming met zich mee.

 

groene-vazen

 

Deze frisse knalgroene vazen geven mij een vrolijke prikkeling tussen mijn ook heel dierbare, maar minder flitsende antieke spulletjes. En wederom een welkom kleuraccent!

 

pianokunstDit tekeningetje van mijn oudste zoon toen hij ca. 6 jaar oud was ervaar ik als een grappige icoon van een belangrijk aspect in ons huishouden; de piano, groot, aanwezig en belangrijk. Bovendien is het een mooi “open” en overzichtelijk kunstwerkje in het geheel.

 

 

Innerlijke mens:

Een bijzonder huwelijkscadeau: een zweedse, gietijzeren handvijzel (destijds vergezeld van het vijzelboek Como Aqua para Chocolate door Laura Esquivel en alle daarin voorkomende kruiden en specerijen)! Ik vind het heerlijk om met deze vijzel specerijen te vermalen en de vrijkomende geuren op te snuiven. Dan verheug ik me al op de aanstaande maaltijd.

 

pepers-300x191Ik geniet van het oppervlak van deze schaal als hij (nagenoeg) leeg is, maar vind het een nog groter genot als ie overladen is met groentes. Daarmee is deze schaal haast symbolisch voor onze keuken en de belangrijke rol die goed eten in ons leven speelt.

 

 

Van deze kandelaren geef ik niet makkelijk toe dat ik ze leuk vind. Ik hou kandelaarsvan mooie, overdadig gedekte tafels en meerarmige kandelaren passen daarbij. Die vind ik echter snel tuttig, waardoor ik deze van glas een leuke variant vind. Kaarslicht brengt een mooie intimiteit in de kring van eters.

 

Rust:

oude-bekledingAls de kinderen de deur uit zijn, begin ik mijn dag graag met een lekkere kop koffie. Nog thuis, voordat ik naar mijn studio ga, zit ik in de zomermaanden in alle stilte even buiten op deze rotanstoelen.

Deze stoelen liet de oma van een vriendin in 1947 op Java maken. Ik ontdekte laatst onder de “nieuwe” bekleding een oude bekleding: een mooie, ouderwetse bloem die van mij nog lang mee mag gaan!

nestje’s Avonds is het de omgekeerde routine; na een volle dag eindig ik graag op de bank. Ik ben dan regelmatig best moe en daardoor soms wat rillerig. Het perfecte antwoord is een fijn dekentje; dan hoeft de verwarming ook niet omhoog.

 

gordijnEn dan de weekenden: langzaam opstaan en rustig aan het ochtendlicht binnenlaten langs de halfopengeschoven, weelderige, warmgroene gordijnen. Dat is voor mij de ideale weekendochtend.

Zo heeft iedereen zijn eigen geneugten en behoeften. Via onze zintuigen hebben we een hele directe en vaak onbewuste beleving; laat het ze goed gaan! Koester ze en inspireer jezelf daarmee.

En juist de uitingen van die specieke voorkeuren maakt jouw interieur persoonlijk en mooi, want onthoudt:

Het leven begint op het moment waarop je je niets meer aantrekt van wat andere mensen over je denken. (Godfried Bomans)

Ken je mensen voor wie dit artikel hulpzaam kan zijn, stuur het dan alsjeblieft door of deel het bijv. via Facebook of Twitter.