Aanstaande zondag 12 November is de creatieve Workshop Schilderen met Eitempera.

Ik kies juist dit thema om je een fijne inspirerende dag mee te geven, omdat eitempera schoonheid, ambacht, meditatie en plezier bundelt.

Eitempera is een hele fijne, langzame techniek die veel is gebruikt voor iconen. Pigmentpoeders worden gemengd met eigeel en geven voor eeuwen hun intense kleuren weer.

Ik gebruik deze techniek voor portretten. Als ik een portretopdracht krijg en de opdrachtgever ziet de twee opties, in olieverf of in eitempera, is de keuze snel gemaakt! De fascinatie voor dat fluwelen oppervlak is meteen heel sterk.

Ik kies voor deze dag echter het blozend huidje van appels: frisse, vrolijke kleuren binnen de mooie, natuurlijke vorm van de appel. Passend bij het seizoen!

We gaan samen de eerste stappen van de opzet van een schilderijtje in eitempera doornemen. Dat begint met een eenvoudige potloodschets, dan al wat schaduw aanbrengen met Oost-Indische inkt en vervolgens…Eitempera! Alle benodigde materialen liggen voor je klaar.

Samen maken we onze eigen verf. Geen abacadabra; dat kan je later thuis zelf ook.

En dan kleuren mengen; super leuk! Steeds kijken met welke kleur je verder wilt en bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Je maakt kleine beetjes aan met pigmentpoeders met mooie namen: chroomoxide groen, gebrande sienna, rauwe omber, ultramarijn blauw. Zo leer je welke tinten een kleur maken: iets warmer, iets blauwer, iets grijzer, lekker uitproberen en bijsturen.

Met kleine, arcerende streekjes (kleine streepjes naast elkaar) met een dun penseeltje bouw je nu je sappige appeltje. Je bouwt en bouwt en vindt langzaam je weg naar een prachtig kunstwerkje!

Want geloof me; het wordt namelijk altijd mooi!

De lekkere lunch is een belangrijk moment even te strekken en uit te rusten; je kan vast al niet meer stoppen! Zo vergaat het mij maar al te vaak. Ook een mooi moment om bijv. je ervaringen uit te wisselen. Gewoon een gezellig moment.

Dat is ook de voornaamste reden van de workshop: gewoon een gezellig moment vol inspiratie! Vooral even niets moeten en alleen maar voor jezelf bezig zijn. Weer bijgetankt naar huis!

Door te genieten en te ontspannen, gaat je creativiteit op alle vlakken weer stromen!

Pak die kans en geef je snel op:

JA, ik meld me aan!