Op Facebook plaats ik soms een reeks over een bepaald interieurontwerp.

Ik geef mijn ideeën over een interieur, waarom ik het een goed interieur vind of wat ik anders zou doen. Op het moment is dat een reeks over trappen.

Trappen?!

Je bedoelt zo’n ding om van de ene verdieping naar de andere te komen? Die stuk of 12, 13 treden door een gat in je plafond cq vloer en je bent waar je wezen wilt?

Inderdaad, we zijn geneigd om een trap als niet meer dan dat te zien.

Er komt echter veel bij kijken. En…je kan er nog veel meer van maken!

Neem maar een kijkje bij deze “stairways to heaven”.

 

 

Een trap wordt soms gezien als een noodzakelijk kwaad. Dat ding om op die andere verdieping te komen, maar verder alleen maar ruimte inneemt.

Dat een trap ruimte inneemt is zeker zo. Vergis je dan ook niet hoe serieus je die moet inplannen.

Zo kwam laatst een klant triomfantelijk met het nieuws dat ze de verdieping boven hun bestaande appartement erbij hadden gekocht. De ene helft willen ze verhuren en de andere als extra kamer bij de andere 2 verdiepingen van hun woning.

Aan mij de vraag daar een trap in te ontwerpen…

Gefeliciteerd! …maar het werd mij bang te moede dat ik hen het nieuws moest verkopen dat die trap dan midden in de (niet al te grote) woonkamer zou komen.

Het is allemaal goedgekomen.

Na veel gepuzzel, denkend dat ik echt alle opties verkend had die ik geen van alle optimaal vond

Zoals dat vaak gaat bij het ontwerpproces… bedacht ik op een onbewaakt moment dat een kleine inham van het verhuurgedeelte afgesnoept kan worden. Hierdoor kan de trap een goed eind opschuiven en blijft de woonkamer de ruimte die het verdient te zijn.

Er zijn nml. nogal wat factoren om rekening mee te houden:

 • Vrije doorloop:

De vrije hoogte boven een trap moet verplicht min. 2,3 m zijn. Bij de meeste huizen zal er daarom al ter hoogte van ca. de 2e trede van onderen een doorbraak door plafond/vloer moet zijn voor een trapgat van al snel 1m bij 2,5m. Sommige elementen in huis kunnen nogal dwingend zijn (dragende muren, badkamers die behouden moeten worden, ramen, deuren), dus kan een trap niet zomaar overal…

 • Praktische indeling:

  Het trapgat neemt veel ruimte in; die wil je waarschijnlijk niet midden in een kamer laten uitkomen. Een combinatie van de optimale ligging op zowel de boven- als de benedenverdieping is goed plannen: bijv. zoveel mogelijk tegen een muur of boven een toilet langs of gecombineerd met kastruimte?Die keuze is persoonlijk, maar laat je adviseren om overzicht te krijgen van alle bepalende factoren.

 

 • Verwarming:

Warmte stijgt op.De meeste huizen met meerdere verdiepingen hebben beneden het leefgedeelte en boven slaapkamers. Dus ook: beneden wordt verwarmd en boven nauwelijks tot niet.Wat je er beneden instopt aan warmte komt allemaal boven uit; doorgaans onwenselijk, zonde van de energie en jouw geld.Met een open trap in de woonkamer kan een onaangenaam gevoel van tocht ontstaan.Het kan daarom handiger zijn de trap in een hal of gang te laten beginnen.

 • Verhuizing:
  Hoe ruim een trapgat soms ook lijkt; niet eens zo grote meubelstukken blijken al snel er met geen mogelijkheid doorheen te passen. Vooral als de trap een knik maakt.Dat maakt misschien niet uit, omdat al je meubels uit- en inelkaar of buitenlangs via een raam kunnen, maar wel het overwegen waard!

 

 • Uiterlijk:
  Vanwege bovengenoemde redenen is een hal of gang de beste plek voor een trap. Echter wordt ook steeds vaker de woonkamer of (woon-)keuken gekozen. Daardoor is het uiterlijk van de trap steeds belangrijker.Geef het bepalen van dat uiterlijk minstens zoveel aandacht als de rest van je interieur!

 

 • Gebruik:

Belangrijk bij je trapkeuze is hoe je deze gebruikt. Gaat de trap nog maar naar één gebruiksruimte of is het een drukke route in het huis?Moet je de trap ook met een stapel wasgoed of dienblad met glazen kunnen belopen? Zijn er kleine kinderen in huis?Kortom: hoe stijl of smal mag de trap zijn, hoe veilig d.m.v een trapleuning, etc?Allemaal verwegingen die bepalend zijn voor het ontwerp.

 

 

 • Kosten:

Vooral een nieuw te plaatsen trap kan aardig wat kosten met zich meebrengen, alhoewel je misschien net bij de trappenboer op internet had gezien dat dat reuze meevalt.De uitsparing (raveling) die gemaakt wordt, kan tot gevolg hebben dat de constructie van de vloerbalken verzwaard moet worden. Soms zelfs met een stalen balk of portaal; vooral dan kunnen de kosten aardig oplopen.Soms is er bouwvergunning nodig. Hiervoor moet een bouwkundig tekenaar en een constructeur aardig wat uren maken.De kosten voor de vergunning kunnen hoger zijn dan de bouw van de trap zelf.Het hoort er echter allemaal bij en daarna heb jij een mooie, veilige trap die je huis nog fijner maakt.

Je kan er nog veel meer maken. Een trap kan een prachtig deel van je huis zijn en zeker geen “noodzakelijk kwaad”.

Hoe?

Dat wordt een volgend blog; met alle praktische overwegingen is dit blog al aardig lang…

Om te bepalen welke overwegingen bij jou spelen in de keuzes voor jouw ideale interieur, geef ik de workshop Ken jezelf, Ken je stijl.

Na deze workshop maak je de interieurkeuzes die echt puur bij jou passen.

Wil je aan de slag voor jouw mooie en persoonlijke interieur dat je elke dag inspireert?

 

Ik zie er naar uit je te ontmoeten.