Op een ontspannen verbouwing!

Welkom. Dit blog heeft als doel je te helpen met het bereiken van een mooi en persoonlijk interieur.

Voor een klant van mij ben ik momenteel een grote verbouwing aan het leiden en uitvoeren. In mijn blog Herken je smaak gaf ik de tip om niet meteen alles op de schop te nemen, maar soms is het, zoals voor mijn klant, wel goed om vanaf de basis de boel weer op te bouwen.

Maar o jee, dat is een klus! Veel mensen schrikken er voor terug, en deels terecht. Het is maar al te vaak gebleken dat een verbouwing zijn tol eist van relatie, gezin, financiën, energie en daarmee je dagelijkse welzijn.

Ik ga je helpen met 5 belangrijke tips voor je verbouwing.

Tip 1:

Zorg voor een goed plan.

Overweeg om een interieurarchitect of interieurstylist met goede materiaal- en praktijkkennis een plan voor je te laten maken. Misschien kun je het zelf, maar iemand met goed overzicht haalt veel zorgen bij je weg en is zijn gewicht in goud waard. Het budget dat je te besteden hebt moet deel zijn van het plan. Maak kritische keuzes.

oktobercollage 1

 

Tip 2:

Werk met een goed team.

Weet wie je in huis haalt. Naast vakkundigheid is een goede dosis sociaal inzicht bij zo’n nauwe samenwerking onontbeerlijk. Ik werk met mensen die hun vak kennen èn precies weten wanneer er overleg nodig is. In mijn ervaring geeft dat het beste resultaat.

Kies je voor een projectleider, zorg dan dat diegene een goede band heeft met het team.

Tip 3:

Zorg voor continuïteit.

Zorg dat de uitvoerders alleen bij jou werken of maak er duidelijke afspraken over; Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen, ook handwerkers. Het gevolg is dat ze soms korte tussendoorklussen aannemen. Niet slecht bedoeld, maar wel slecht voor de voortgang.

Een projectleider kan een uitstekende rol spelen in het bewaken van een soepele planning.

oktobercollage 3

 

Tip 4:

Blijf op de hoogte.

Spreek af om op gezette tijden een voortgangsgesprek te hebben. Wissel bijvoorbeeld eens in de 2 weken informatie uit over de vorderingen, keuzes die gemaakt zijn of gemaakt moeten worden en het budget. Het laatste is vooral handig als je besluit per uur te laten werken. Als je wilt dat je uitvoerder op offertebasis werkt, rekent deze logischerwijs een percentage voor onvoorziene werkzaamheden. Hiermee zijn tegenvallers voor diens rekening, maar meevallers voor die van jou.

Per uur vraagt vertrouwen, maar geeft voor beide de kosten het meest realistisch weer en pakt meer dan eens in je voordeel uit.

Tip 5:

Denk aan de buren.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders” en evt. ook bij de buren. Naast het geduld en de flexibiliteit die je vraagt van je buren, kan het ook zijn dat er schade ontstaat aan hun woning, trappenhuis of tuinhekje. Niet alles valt onder het risico van de uitvoerder. Zorg dat je hierop voorbereid bent, vooral in je budget. Laat je goed informeren. Kies voor uitvoerders die oog hebben voor en meedenken met de omgeving.

Hier is op een goede verbouwing!

oktobercollage 2

 

Wat is jouw grootste zorg als je denkt aan een verbouwing?

Wat is je belangrijkste tip voor anderen als je al een verbouwing achter de rug hebt?

Laat ze achter in het commentveld onderaan, zodat ik je specifiek tips kan geven of anderen wat aan jouw ervaring hebben.

Met het verschijnen van dit blog is de Woonbeurs in Amsterdam in volle gang.

De lijst van deelnemers bevat veel interessante en bekende namen, maar ik zie ook uit naar de nieuwkomers. Zal 2 dagen voor mij genoeg zijn? Je leest het in het blog van november!

 

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door KastanjeMedia

4 thoughts on “Op een ontspannen verbouwing!

 1. De laatste tip “denk aan de buren” vind ik een waardevolle aanvulling. Dat daar schade kan ontstaan en dit meenemen in de begroting, had ik mij niet gerealiseerd. Ik dacht alleen aan op de hoogte stellen dat er herrie kan zijn verder niet.

  1. Beste Thea,

   Vooral als het om een koopwoning gaat, ligt schade heel gevoelig. Er is per slot zo veel energie en geld ingestoken. Door het probleem van je buren serieus te erkennen, kun je goed tot een vruchtbare samenwerking komen, waar je nog jaren profijt van zal hebben.

   Maar dat je er aan denkt om ze op de hoogte stellen van eventuele herrie, getuigt al van een fijne buur!

   Hartelijke groet,

   Elsje

 2. Hoi Elsje,

  Dit wordt voor mij binnenkort actueel. Ik hoop dan eigenaar van een woning te zijn waaraan het nodige moet gebeuren (muren slopen, badkamer vernieuwen).
  Mijn grootste zorg is dat aannemers niet te vertrouwen zijn, en dat ze allemaal te veel geld vragen voor wat ze doen. Ze maken er misbruik van dat het voor particulieren heel lastig is om een beeld te krijgen van de kosten.

  zo hebben wij onlangs met vier verdiepingen een ton betaald voor 7 vernieuwde balkonvloertjes, een paar houten staanders, wat reparaties aan het dak en het schilderen van het houtwerk voor en achter.
  Het heeft mijn vertrouwen in de aannemerij niet groter gemaakt…

  1. Beste Willem,
   Heel herkenbaar. Er is helaas regelmatig wederzijds veel onbegrip. Aannemers blijken vaak een slechte reputatie te hebben. Ik weet niet of dat in sommige gevallen terecht is.
   Als bouwbegeleider ben ik er opgericht dat de klant in vertrouwen kan ontspannen. Daarvoor vind ik het belangrijk de klant goed te informeren en diens verwachtingen te begeleiden. Handwerk is iets waar je geen stappen bij over kan slaan, daarmee tijdintensief en “duur”.
   Aangezien het niet je eigen vak is, is dat soms moeilijk te begrijpen. Als klant zijnde kan het fijn zijn om daar naar te vragen. Als uitvoerder is het een belangrijke service om zo goed mogelijk te informeren; met veel winst voor beide partijen.

   Succes met je verbouwing en als je advies kan gebruiken, hoor ik het wel.

   Elsje

Geef een reactie